Een paar stukjes uit de Regiobode…

Wat er in Noord Korea en Amerika gebeurt, daar heb ik geen grip op.  Maar iedereen leest de Regiobode* van voor tot achter. Want De Regiobode gaat over wat hier gebeurt.

En soms verbaas ik mij er over wat hier gebeurt…

Slachtofferhulp

Het gebeuren daar bij het spoor moet een brug slaan tussen Dieren Zuid en de rest van Dieren. Sneu genoeg is datzelfde Dieren Zuid nu al een poos moeilijk bereikbaar door alle werkzaamheden. Toen ik mijn Lief daar even moest oppikken bij een winkel in gebruikte – duurzaam! – kleding vroeg ik me af wat de werkzaamheden aan het spoor voor gevolgen voor de kleine ondernemers in Zuid hadden. Dat bleek allemaal mild rampzalig.

De gemeente ging er van uit dat de plannen lang genoeg van te voren bekend waren, zodat die ondernemers hun plan hadden kunnen trekken. Ze hadden bijvoorbeeld op Calluna kunnen huren. Daar staat immers genoeg leeg.

De dame van de kledingwinkel bleef er positief onder. Geld voor het Callunaplein had ze sowieso niet. De tijd om ten strijde te trekken evenmin. Ze probeerde er het beste maar van te maken. Net als haar collega’s.

Straks wordt Dieren Zuid een toplocatie. Maar laten we er in de tussentijd maar eens vaker wat gaan kopen. Anders redden ze het niet totdat het Gat van Dieren klaar is. Terwijl ze toch zo hun best doen.

Op het Callunaplein werd gecollecteerd voor de Stichting Slachtofferhulp. Laten wij de middenstanders van Dieren Zuid eerst maar eens helpen.

 

Het gaat goed met de natuur

“Nee hier bijten ze niet. Maar ik heb op de hoek een lijn met driehonderd haken liggen. Dus als je van gerookte paling houdt moet je me je nummer maar geven” zei de visser die ik vroeg hoe het ermee ging.

Zijn maat vond het niet helemaal nodig die informatie te delen maar wist uit puur enthousiasme wel te vertellen dat ze onlangs ook een meerval van 180 cm uit de IJssel hadden gehaald. En dat er alweer zalm was gesignaleerd, maar nog niet was gevangen. Visser één droomde weg ”Wilde zalm, dat is ook goeie handel”. Blijkbaar weten palingen niet dat ze een bedreigde diersoort zijn. En zijn zalmen slimme dieren.

Thuis keek in naar de vijf goudwindes in onze vijver. Daar kan zelfs geen reiger bij. Ze zwommen tevreden glimlachend rond. Gerookte goudwinde, zou dat een verdienmodel zijn?

Dieren heeft potentie

Terug uit Noord Frankrijk viel me op dat veel plaatsen daar veel van Dieren weg hebben: Ze zijn niet onaardig, de ligging en locatie is charmant. Er zijn de nodige voorzieningen en activiteiten. En je ziet er geen enkele toerist.

Hier in Dieren zien we natuurlijk wel aardig wat Poolse en Roemeense kentekenplaten, maar ik geloof niet dat de eigenaars van die auto’s hier hun vakantiegeld komen opmaken. In de Franse plaatsjes waar wat terrassen zijn, daar is het direct al een stuk levendiger. En een wekelijkse markt centraal in zo’n dorp brengt ook aardig wat leven.

Misschien zijn er straks unieke toeristische kansen voor onze woonplaats nadat ‘Dieren een de IJssel’ ontsloten is door het tunnelbakkengedoe.

Intussen hebben we op ons hofje aan de EvB laan ons eigen tunnelbakkenproject: Er is een beest dat grote tunnels graaft onder de stoep en het veldje. Een best groot beest blijkbaar. De gemeente heeft de tunnelbuizen volgestort met beton of zo en waarschuwingsdingesten geplaatst.

Voorlopig zijn er nog geen meldingen van vermiste buurtbewoners. Maar pas wel op voor losliggende, ondergraven trottoirtegels hier in de buurt

Vreemd

Een poosje geleden werd er op de Willem de Feschlaan een heel stuk asfalt weggehaald. Vervolgens werden er keurige bestrating gelegd. Kijk, dàt snapt de burger: Op asfalt loopt regenwater doelloos weg. Regenwater dat over klinkers of hoe die dingen ook heten mogen loopt, dat gaat gedoseerd de bodem in. Daar hebben we de laatste tijd veel over gehoord. Dat is belangrijk. Goed dat De Gemeente daar aan denkt!

Daarom was ik tijdens het hond uitlaten verbaasd dat al die straatstenen er weer hoogt professioneel met zwaar materieel werden uit getrokken. Als geïnteresseerde burger vraag je dan aan de werkers wat er gaat gebeuren. “Er komt weer asfalt te liggen”. “Waarom is dat dan?” “Dat is omdat we dat moeten doen”.

Duidelijk. Des Heeren Wegen zijn ondoorgrondelijk, maar ze worden geasfalteerd. Het zal me dus niet eens verbazen als ze eerdaags die spoorbak weer vol zand gooien en dat de Traverse ook weer weggehaald wordt. Dan is er weer ruimte voor nieuwe plannen. Zoals het overdekken van de IJssel zodat de vissen geen hinder van de regen meer hebben.

Het is een meisje!

Een poosje geleden merkten we aan de lus van Beinumlaan 47-67 dat er iemand telkens zijn of haar lunchpakketjes in de bosjes gooide.

We dachten toen aan een beginnend middelbaar scholier. De lunchpakketjes waren liefdevol gemaakt met een bolletje, wat fruit en wat snoeperigs er in. Plus doorgaans twee doosjes drank waar er altijd één een ‘Slurpie’ van was. Intussen worden de lunchpakketten ook gevonden op de garagepleintjes aan ‘de buitenkant’ van de genoemde lus.

En de weggooister is al drie keer gezien. Het is een donkerharig meisje dat op volgorde, spichtig, rank en slank werd genoemd. Dus als u een dochter van die soort heeft en niet te ver van de van Beinumlaan 47-67 woont: Dan hoeft u zich niet meer af te vragen hoe ze zo spichtig, rank een slank blijft: Ze gooit haar lunch telkens weg. Terwijl ze eigenlijk alleen de Slurpie weg zou moeten gooien. Want wat is dàt een bocht!

Een buurtbewoonster denkt al aan Zwaar Psychisch Leed bij het eten weggooiende meisje. Ze heeft zelfs uit bezorgdheid het Sociaal Loket ingeseind. Zelf ik heb tegen mijn garagedeur gezegd dat het beter weer moet worden. Ik denk dat mijn garagedeur eerder actie onderneemt.

*De Regiobode is er natuurlijk ook online: www.regiobodeonline.nl