Mannen Frans leren spreken

Mannen Frans leren spreken

Waar je ook komt: Het lijkt wel of 90% van de mensen uit vrouwen bestaat. Dat geldt ook voor de cursisten van de Alliance Française, de non-profit organisatie die tot doel heeft de Franse taal en cultuur onder ons te brengen.

Dat is een goed idee. Want Frankrijk is ons vakantieland nummer één en wie ook maar een beetje Frans spreekt merkt direct dat Fransen hartelijk, gastvrij en geïnteresseerd zijn.

Omdat je als man toch niet helemaal afhankelijk wilt zijn van de taalkennis van je partner leek het een goed idee om het leren van Frans ook voor mannen interessant te maken.

Mannen willen ook dromen

En omdat de meeste mannen in stilte toch ook dromers zijn is er voor een wat afwijkende opzet gekozen de interesse van mogelijke mannelijke cursisten te prikkelen. Een voorbeeld:

Ghislaine

In een gîte aan een rustieke D-weg kom ik wat laat aan. De beheerder is al weg. Maar er is plek en de beheerder kan gebeld worden. De motor langs de weg laten staan lijkt me niet zo’n strak plan. “C’est quelle sort de moto monsieur ?’ “ C’est un Suzuki moto verte monsieur”. “Ha! Pas de problème. Vous pouvez roulez par l’interieur donc”. Jawel. Binnendoor dus. De trap op, de hal door, de gang door, de keuken door. De trap af de tuin in. De gasten bekijken het rustig.

Er komt een niet onaardige dertigster naar me toe. “Of ik alleen reis? In dat geval nodigt mijn vader u uit om met ons mee te eten. Hij vind alleen reizen niet goed”. Onder een boom zitten een grijze gezette dame, een gnoomachtige kale man en een klein meisje. De man is een kleine potentaat die zijn harem met de ogen stuurt.

Monsieur Laraseur komt hier al jaren met zijn vrouw. Nu met zijn gescheiden dochter met haar dochter erbij. Die moesten er ook eens uit. De man is zijn eigen favoriete onderwerp. “En hoe oud denkt u dat ik ben?” Ik gok complimenteus ’56- 57 jaar. Nee! Zeker niet. “J’ai déja 65 annees!” . En of ik niet wil weten waarom hij er nog zo toppie uit ziet? “Ik ben op mijn veertiende in de wegenbouw begonnen. En vanaf de eerste dag heb ik ’s ochtends een fles rode wijn , ’s middags een liter rode wijn en ’s avonds een liter rode wijn gedronken. ….”  Intussen zitten we al lang aan mijn whiskey en de vrouwen luisteren vol ontzag.

Motorrijden? Dat deed hij ook al vanaf zijn dertiende! “Ik zal het laten zien!” Verrassend koersvast loopt hij op mijn motor af. Gaat er op zitten. Start hem en hij rijdt met een korte boog door de tuin. Dan richt hij op de keukentrap en pakt de zes natuurstenen treden en de bocht de keuken in. Buiten wordt er getoeterd. Gillende banden. Een klap. Bijna direct blaast de Suzuki weer de gang door, de keuken door de trap af.

Monsieur Laraseur stap af. Hij is woedend! “Rijd ik gewoon de gîte uit, de trap af, komt die idioot van een Gaspard er aan rijden! Nou die schrok! Hij remde, raakte een vuilnisbak en een bloembak en ging er vandoor! Hij was vast weer dronken! Le salaud!” Monsieur Leraseur werd bewonderd en bemoedigend kalmerend toegesproken door zijn harem.

Hij kwam tot rust. “Prenons encore une petite whiskey”. Ik werd volledig lid van de familie. Bestraffend prikte de boze kabouter met een knoestige vinger naar zijn dochter. Daarna wees hij op mij. “Kijk, zo’n man had je moeten trouwen. Als het geen buitenlander was geweest, dan had ik je gezegd dat je met deze hier moest trouwen! “. Ghislaine keek berouwvol. Het werd laat daar langs de D679.

De grootouders gingen naar bed. Ghislaine stopte haar dochtertje onder de dekens. Ze kwam er nog even bij zitten. Het werd steeds gezelliger…

Meer weten over wat de Alliance Française u kan bieden?
Kijk maar eens op de site van de Alliance: www.afpb.nl