Klassieke auto’s en motoren

Klassieke auto’s en motoren. “Als je van je hobby je werk kunt maken…”

Een deel van mijn werk zit in de (klassiek)e auto- en motorfietshoek.

Ik doe vertalingen, werk in opdracht of uit de vrije hand.

Voor diverse handelaars doe ik het vertaalwerk bij verkoop aan Franstaligen

Onderstaand voorbeeld komt uit het grootste klassiekerblad in de Benelux: AutoMotorKlassiek.

Als zelfs een klassiekerhandelaar verliefd naar een motorblok staat te kijken, dan weet je dat je dat daar een pareltje ligt. Lancia’s Fulvia werd geproduceerd tussen 1963-1976 in drie carrosserievarianten: 4-deurs sedan, coupé en coupe Sport Zagato. Albert Venema stond te kijken naar de motor in zijn net aangeschafte Fulvia 1,300 sedan.

Onder de kap gekeken: De Lancia Fulvia Sedan

In 1881 werd Vincenzo Lancia, zoon van Cavaliere Giuseppe Lancia geboren. Zijn vader was stevig gestoffeerd en hoopte dat zijn zoon zou gaan studeren. Dat viel wat tegen. Vincenzo zag de advocatuur niet zo zitten, maar was helemaal gek van techniek.

Hij stond aan de wieg van de zelfdragende carrosseriebouw, onafhankelijke wiel ophanging, het gebruik van schijfremmen, maakte fantastisch lopende krachtbronnen en deed nog zoveel meer moois dat er boeken over vol geschreven zijn. Momenteel lijdt het ooit zo glorieuze merk een schaduwbestaan in de marge van de automobielbouw Vincenzo Lancia bleek naast zijn technisch vernuft een fijn gevoel voor zaken doen te hebben, want bij zijn trouwen in 1922 is hij al een geslaagde industrieel. Vincenzo overleed geheel onverwachts op 56-jarige leeftijd in 1937 aan een hartaanval die hij met Italiaanse luchthartigheid inschatte als een verkoudheidje. Het bedrijf richt zich na 1950 op sportieve auto’s In 1969 kocht Fiat Lancia.

Bij zijn introductie in 1963 was die krachtbrom 1.091 cc groot en leverde hij 58 pk. In 1964 werden dat er, met twee carburateurs, 71. In 1967 had de 1 216 cc metende berline GT een kudde van 80 paarden onder de kap. In 1968, leverde de GTE uit 1298 cc 87 paarden die de auto 162 km/u lieten draven.

Onder de motorkap met zijn gedempte sluiting van onze 1.300 cc 1972’er, ligt bij deze voorwielaandrijver een mooie 45 ° gekantelde, listige V-vier met bovenliggende nokkenassen en een zo nauwe hoek (13°) tussen de cilinders dat de V4 wordt afgetopt door maar één cilinderkop. Dat concept van die nauwe V4 had Lancia al eind jaren twintig omarmd in de legendarische Lancia Lambda. De motorruimte van ons fotomodel is oprecht mooi.

Hij heeft het patina dat techniek van weleer zijn unieke uitstraling geeft en er zijn geen aanwijzingen dat de motorruimte verkoopklaar is gemaakt met engine cleaner en een hogedrukspuit. Het lakwerk is overtuigend, de identificatieplaatjes zijn zichtbaar nooit verplant of afgeplakt geweest tijdens spuitwerkzaamheden. Er is niets mooier dan eerlijkheid. En dat straalt deze machinekamer zonder concessies uit. Op deze auto ademen de cilinders in door een stel heel serieuze Solex PPH carburateurs. Van links naar rechts, is de motorruimte mooi gevuld met het luchtfilter, dat nest carburateurs en de eigenwijze, op één oor liggendeV4. Op het lichtmetalen klepdeksel daar van staat in vette reliëfletters “Lancia”.

Duidelijkheid is troef. Hoe weinig subtiel dan ook. In de kop draaien twee bovenliggende nokkenassen. Aan het begin van de jaren zestig waren bovenliggende nokkenassen nog ‘hot’, ze stonden garant voor een sportieve inborst. Een 1.091 cc Lancia blok(je) leverde zijn topvermogen van 58 pk bij 6.000 tpm. Een Morris stoterstangenblokje uit dezelfde categorie (de 1.098 cc Minor Motor) draaide op maximaal 5.100 tpm om daarbij zo’n 48 pk te leveren.

De uitstraling van de techniek onder de kap van de Fulvia is zonder beperking klassiek. Onder een moderne motorkap vindt je niet zoveel eerlijk lichtmetaal en zulke mechanische overbrengingen. Alleen maar een plestik pannenkoek en wat multi connectoren. Hier niet. Kabels, klemmen, tonnetjes aan het eind van binnenkabels. Ooit High tech ,nu eerlijk en heerlijk begrijpelijk. Hier is het intussen ingeburgerde ride by wire nog letterlijk. De bediening is per ‘wire’, met bowdenkabels. Het luchtfilter is zo groot dat het in de huidige tijd zonder twijfel ‘airbox’ zou heten. De feitelijke krachtbron is door zijn V4 opzet verassend kort en compact. En de bedrading, slangen en kabels hangen hier niet als spaghetti slingers door de motorruimte. Alles oogt netjes en zonder droogtescheurtjes of Italiaanse improvisaties. Alleen een paar later, keurig aangeklemde AMP stekkertjes duiden er op dat er oplettend aandacht aan de auto is gegeven. Dat is hartveroverend.

Wedergeboorte in de kiem gesmoord

In 2003 presenteerde Lancia een studie, die ook weer Fulvia heette. De  Sportcoupé had een1800-cc-vier cilinder motor met 16 kleppenen 140 pk. De hoogst aerodynamische aluminium carrossiere garandeerde een topsnelheid van  213 km/u. De basis van het concept was de FIAT Barchetta, die indertijd bijna productieklaar was. En bij FIAT lieten ze het zwaarst wegen wat het zwaarst was. Exit Fulvia…

De club: www.lancia-club.nl
De specialisten: www.martinwillems.nl, www.montagna.nl, www.la-scuderia.nl, www.classiclancia.com.

Wat techniek

De Lancia Fulvia 1300 (1972)
V vier met een blokhoek van 15 °. Voorzien van 1 cilinderkop met dubbele, bovenliggende nokkenassen. Drie maal gelagerde krukas, boring x slag: 77 x 69,7 mm, cilinderinhoud 1.298 cc, compressie verhouding 9:1, opgegeven vermogen 90 (!) pk bij 6.000 tpm, max. koppel ca. 130 Nm bij 4.300 tpm, een mechanische benzinepomp, vijf gesynchroniseerde versnellingen. Carter inhoud 4 liter, tankinhoud 42 liter, elektrische installatie 12 V. opgegeven topsnelheid 162 km/u
Nieuwprijs in 1972: ca 4.600,- euro.

De prijsindicatie

Een opknapper met gezonde basis: Circa 2.000,- euro
Een mooie, technisch goede Fulvia Sedan: Circa 6.500-7.500,- euro
De technische betrouwbaarheid: Geen problemen
Sleutelvriendelijkheid: Goed. Maar voor vaklui.
De onderdelenvoorziening: Geen problemen

Uit AutoMotorKlassiek, het grootste klassiekerblad in de Benelux, www.amklassiek.nl

Ons fotomodel stond bij Venema Antiques and Classic Cars, Drempt
www.venemaantiques.nl